Beranda > Teknologi > Profil Dibalik Sebuah Karya Besar

Profil Dibalik Sebuah Karya Besar


Perkembangan dunia Informasi berkembang dengan cepatnya yang menuntut kita untuk selalu mengetahui update-updatenya terbaru disekeliling kita. Tentunya kalian kenal dengan Facebook.com, Google.com, Kaskus.Us, serta banyak yang lainnya. namun apakah kalian tahu sejarah situs besar itu?..

ada pepatah bilang “tak kenal maka tak sayang”, oleh karena itu mari kita berkenalan dengan si pembuat situs besar tersebut, paling tidak mudah-mudahan kita bisa menjadikan mereka sebagai inspirasi kita agar terus berkreasi di bidang apapun yang kita sukai.

Facebook.com


Kalian pernah mendengar kata ” You Don’t get to 500 millions  friends without making a few enemies”  yang menjadi tag dari sebuah film luar negeri yang berjudul “The Sosial Network” yang rilis tahun 2010 lalu. sebuah film yang mengisahkan perjalanan sebuah situs jejaring sosial yang didirikan oleh pemuda bernama Mark Zuckerberg pada tahun 2004.

Mark Zuckerberg

Mark mengawali pembuatan situs jejaring sosialnya ini dengan membuat situs bernama Facemash yang dapat digunakan oleh penggunanya untuk menilai dan membandingkan kecantikan mahasiswi di universitas Harvard, tempat Mark kuliah. dalam satu jam peluncurannya, situs Facemash telah berhasil menarik 450 pengunjung dengan 22.000 photo-views. Awal tahun 2004 Mark mulai menuliskan kode yang menjadi cikal bakal Facebook.com. Sebulan kemudian, pada bulan februari 2004, situs thefacebook.com diluncurkan. situs thefacebook.com menjadi semakin populer tidak hanya di kalangan mahasiswa Harvard, namun  juga sampai di Universitas Stanford, Universitas Columbia, dan Universitas Yale. Pada tahun 2005, kata “the” di depan nama “thefacebook.com” dihapus, dan menjadi “Facebook.com”. Tahun 2006, fitur Facebook Notes diperkenalkan yang memungkinkan user untuk men-tag user lain dan men-share foto pada note. Tahun  2007, fitur Marketplace untuk memudahkan user dalam beriklan di Facebook. Tahun 2008, tampilan Facebook dirombak total secara signifikan sehingga nampak lebih rapi dan cantik.

Google.com

Siapa yang tidak kenal dengan Google.com, sebuah situs besar yang sering kita gunakan untuk melakukan pencarian sebuah website untuk menjawab pertanyaan kita. Dua orang mahasiswa doctoral di Universitas Stanford bernama Larry Page dan Sergey Brin yang berumur 23 tahun memulai proyek penelitian bersama.

Sergey Brin

Larry Page

Larry fokus pada konsep bagaimana menilai tingkat kepentingan suatu paper penelitian berdasarkan jumlah paper yang melakukan sitasi, sementara Sergey memfokuskan pada pengembangan sistem data minning. Kedua ide tersebut menjadi fondasi yang penting dalam proyek yang mereka sebut sebagai “BackRub”, yaitu bagaimana menemukan suatu halaman  web berdasarkan popularitas sitasi/link pada halaman tersebut. larry dan Sergey mengimplementasikan idenya dalam sebuah algoritma yang disebut dengan PageRank, yang ternyata dapat melakukan pencarian suatu halaman web lebih baik dari teknik yang sudah ada sebelumnya. Pada sebtember 1998, di sebuah garasi dan dengan bantuan dana sebesar US $ 100.000 dari seorang teman, Larry dan Sergey mendirikan Google, Inc di sebuah garasi dengan menggunakan komputer server yang sederhana.

Hingga akhir 1998, walaupun hasil pencarian Google lebih baik dari pesaingnya seperti Hotbot atau Excite.com, status mesin pencari Google masih Beta. Jumlah pegawai Google saat itu masih 8 orang. Inovasi menjual iklan pada berdasarkan keyword, yang kemudian dikenal dengan nama Google Adwords, diperkenalkan pada tahun 2000. Larry dan Sergey tidak berhenti untuk melakukan Inovasi pada Google., fitur pencarian gambar dan dukungan bahasa asing untuk pencarian diluncurkan pada tahun 2001, pencarian barang melalui Google Product Search, mengakuisisi blogger.com (2003), Google SMS (2004), Dekstop Search (2004), Google Scholars (2004), Google Maps (2005), Google Talk (2005), Google Earth (2005), Picasa Web Album (2006), Google Docs (2007), hingga prediksi kata kunci pencarian (2010).

Kaskus.Us

Untuk anak muda tidak mungkin rasanya gak mengenal situs yang satu ini. bahkan bukan cuma digandrungi anak muda, orang tua pun banyak yang menggunakan situs ini untuk kepentingan masing-masing. Berdasarkan statsistik di situs Alexa, Kaskus.Us merupakan sebuah situs yang banyak dikunjungi di Indonesia. Awalnya, tiga orang mahasiswa Indonesia yang sedang studi di Seattle, Amerika, yaitu Andrew, Ronald dan Budi, mendirikan suatu Website portal yang bernama Kaskus untuk memenuhi tugas kuliah mereka. Website tersebut dimaksudkan agar dimanapun mahasiswa Indonesia Berada, dapat tetap mengetahui  berita tentang Indonesia. Pada awalnya, berita yang ada ditulis ulang dari CNN. Konsep forum dimana para anggotanya dapat menuliskan  apapun yang muncul, setelah Andrew mendapatkan kabar bahwa situs kaskus tersebut ternyata sangat populer di Indonesia. Walaupun sempat tidak aktif selama beberapa bulan, Andrew akhirnya mengaktifkan kembali situs Kaskus dengan konsep yang berbeda, yaitu situs tidak lagi diisi dengan berita-berita CNN, tapi langsung oleh para anggotanya dengan tema apapun, yang membuat pupolaritas Kaskus semakin meningkat.

 

 

Andrew Darwis

Ketika Kaskus didirikan, Andrew hanya memerlukan sewa server sebesar US $7, dan membeli domain US $3. Namun, dengan meningkatnya popularitas situs tersebut, kebutuhan infrastruktur juga meningkat. Andrew seringkali turun tangan dalam menangani sever yang bermasalah, dan mengeluarkan uang pribadi untuk membeli server baru (Karena saat itu kaskus masih belum mendapatkan pemasukan dari iklan).

Baru setelah 9 tahun berdiri dengan jumlah pengguna mencapai 600 ribu, baru tahun 2008 kaskus mulai mendapatkan pemasukan melalui iklan. pada awalnya, tidak mudah untuk menjaring iklan dari perusahaan, karena banyak perusahaan belum mengerti potensi iklan di Internet. Enam bulan pertama, kondisi keuangan Kaskus stagnan karena minimnya pemasukan dari iklan, dan memaksa Andrew untuk bergerilya door-to-door mencari iklan. saat ini, tarif iklan di Kaskus berkisar 20 juta hingga 185 juta, yang merupakan  pemasukan utama dari situs Kaskus. Pada tahun 2010, jumlah anggota Kaskus telah mencapai 1,7 juta lebih. Namun, Andrew tidak ingin mengeksploitasi Kaskus dengan menampilkan iklan secara berlebihan. Tujuannya agar para anggota tidak terganggu, dan tetap loyal mengisi konten di Kaskus.

Note :

Sebuah Hasil Karya Besar tidak serta merta didapat dengan cara instan namun dengan perjuangan keras, Bisnis Teknologi Informasi Telah berhasil mencetak para milliuner muda. Beberapa diantaranya, hanya perlu waktu kurang dari 10 tahun untuk bisa menembus daftar 100 orang terkaya di dunia. Beberapa bahkan mencapainya di usia kurang dari  40 tahun. Namun kesemuanya membutuhkan keseriusan dan kerja keras yang kuat.

“Semoga Tulisan ini dapat memberikan motivasi kita untuk tetap terus berusaha untuk mendapatkan yang terbaik, dan semoga kita semua dapat meraih cita-cita yang kita impikan” Amin.

Sumber : PC-Mild Edisi 01/2011

 


Kategori:Teknologi
  1. 15 Februari 2011 pukul 10:35

    sepertinya saya pernah baca tulisan seperti ini sebelumnya,walaupun ada beberapa kata dan kalimat yang hilang dan bertambah.

  2. 15 Februari 2011 pukul 11:28

    kalau anda penikmat artikel, pasti anda tidak akan membaca sebuah artikel dengan setengah-setengah..
    di tulisan ini sudah tertulis dimana sumber tulisan ini diambil..
    coba anda lihat dibagian paling bawah tulisan.
    terima kasih.

    • 15 Februari 2011 pukul 11:32

      hahahahaha kocak juga nih orang bro

      • 15 Februari 2011 pukul 11:38

        he.he..
        gpp sob,,kritikan itu membangun,,
        tapi pesan saya, sebelum komentari sebuah tulisan di baca n di pahami dulu sampai habis ya mas crack..
        he.he.

  3. 15 Februari 2011 pukul 12:53

    Sebisa mungkin untuk menulis sebuah artikel yang menampilkan atau mengambil banyak konten, sebutkan pula masing-masing sumber nya, so untuk hal ini dengan anda mencantumkan sumbernya dari sebuah media hardcover, telusurilah sumber yang tertera di media tersebut, dan cantumkan sumber-sumber tersebut. Terima kasih

  4. 15 Februari 2011 pukul 13:02

    andipeace :
    hahahahaha kocak juga nih orang bro

    🙂 sorry mas, itu bukan komentar yang sehat dari seorang bloger seperti anda

    • 15 Februari 2011 pukul 15:52

      sorry mas crack..
      kalau memang anda blogger sejati,,
      pasti anda pernah membaca tutorial atau cara etika blogger kan?..
      jika anda membaca suatu tulisan atau komentar, anda wajib untuk menghargai sebuah hasil karya..
      bukan hanya mengkritik setiap apa yang ada..
      jika anda ingin memasukkan saran dan kritik anda ,,silahkan di blog saya ada menu untuk mengirimkan saran dan kritik anda..
      terima kasih.

    • 19 Februari 2011 pukul 15:51

      hehehehe dasar crak.
      kenapa pake ngutp-ngutip koment saya😀
      salam kenal Om

  5. 15 Februari 2011 pukul 19:21

    Ganteng” bulee’y
    ‎​ƗƗεђεƗƗεђε “̮°•◦★•ƗƗεђεƗƗε ..˚°•:D°•◦˚=))°•◦..ƗƗεђεƗƗε ..•◦˚˚°•★ƗƗεђεƗƗεђε…

  6. nephy
    16 Februari 2011 pukul 03:49

    kenalin dong….

  7. 16 Februari 2011 pukul 10:21

    Tulisan yang memberikan motivasi,,
    terus berkarya mas..
    biarin orang mau bilang apa..
    mereka cuma sirik dengan karya kita..

  8. Ade
    16 Maret 2011 pukul 13:53

    @ Mas Crack,,
    jika anda sebuah blogger sejati ketika anda berkomentar anda akan meninggalkan link blog anda untuk di kunjungi balik oleh yang anda kritik.
    jangan cuma bisa ber kritik saja..
    terima kasih.

  9. 27 Maret 2011 pukul 02:20

    Karya besar dimulai dari langkah kecil….
    Dan semakin banyak kaum muda yang berani mengambil inisiatif memualai sesuatu yang bermanfaat.
    Dan jika kreatifitas seperti ini berlanjut, maka industri kreatif akan makin besar peranannya dalam perekonomian bangsa kita.

    • 27 Maret 2011 pukul 04:26

      makasih udah berkunjung balik mbak,,,salam hangat selalu..

  10. 27 Maret 2011 pukul 04:51

    keren mas.. semoga kita bs sesukses mereka🙂
    btw fokus blognya ganti ya sekarang hehe
    semangat dan sukses selalu y mas ^^

    • 27 Maret 2011 pukul 04:55

      he..he..
      bukan ganti fokus mas,,cuma repot aja punya 2 blog,,jadi blog lama saya import aja kesini…
      tema cinta tetep ada koq..
      xixixixi

  11. 28 Maret 2011 pukul 04:23

    Hanya dua kata: Luar Biasa! Hatur nuhun sudah berbagi … ^_^

    • 3 April 2011 pukul 16:03

      matur nuhun kembali bang aswi sudah berkunjung..

  12. 30 Maret 2011 pukul 14:28

    tapi katanya to bukan karya mereka lho namun karya sahabat mereka………..

    salam persahabatan selalu dr MENONE

    • 3 April 2011 pukul 19:05

      masa iya mas,,
      wah aku malah belum tahu tuh,,
      makasih ya ilmunya mas..

  13. 26 April 2013 pukul 22:44

    Link exchange is nothing else but it is only placing the other
    person’s weblog link on your page at appropriate place and other person will also do same for you.

  14. 9 April 2014 pukul 23:50

    Fastidious answers in return of this matter with firm arguments and describing the whole thing
    on the topic of that.

  15. 22 April 2014 pukul 14:38

    This text is priceless. How can I find out
    more?

  16. Viola
    8 Mei 2014 pukul 19:18

    Of course, that link is an affiliate link and you’ll get a nice cut of the proceeds.
    There are more unanswered questions on blogging to me. The widget options might be too overwhelming for beginners.

  17. 18 Mei 2014 pukul 04:03

    I don’t know whether it’s just me or if perhaps everybody else
    encountering problems with your website. It looks like some of the text on your content are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to them too?
    This could be a problem with my internet browser because
    I’ve had this happen before. Thanks

  18. 18 Mei 2014 pukul 08:18

    It is a good idea to get first hand advice about which companies are good.
    These expected dates can be reduced or extended depending upon how the parts and other essential
    components are working in the appliance. Check the payment details and
    choose the one which is suitable for you.

  19. 21 Mei 2014 pukul 11:22

    Fantastic items from you, man. I have have in mind your
    stuff previous to and you are simply too magnificent.
    I really like what you have bought here, certainly like what you are saying
    and the way wherein you assert it. You make it entertaining and you
    still care for to keep it wise. I cant wait to read much more from you.
    This is really a tremendous site.

  20. 21 Mei 2014 pukul 12:22

    Good day! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
    I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords
    but I’m not seeing very good results. If you know
    of any please share. Thanks!

  21. 22 Mei 2014 pukul 17:48

    Hey there would you mind stating which blog platform you’re working with?
    I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a tough time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
    The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for
    something completely unique. P.S Sorry for being off-topic but I had
    to ask!

  22. 23 Mei 2014 pukul 04:19

    This information is worth everyone’s attention. When can I find out
    more?

  23. 23 Mei 2014 pukul 04:27

    It is appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy.

    I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or advice.
    Perhaps you could write next articles referring to this article.

    I wish to read more things about it!

  24. 25 Mei 2014 pukul 00:58

    Hi there, this weekend is fastidious designed for me, because this time i am reading this great informative article here at my home.

  25. 26 Mei 2014 pukul 00:46

    What’s up i am kavin, its my first time to commenting anyplace, when i read this
    piece of writing i thought i could also make
    comment due to this sensible paragraph.

  26. 26 Mei 2014 pukul 01:51

    Hi there! This post could not be written any better! Reading through this article reminds me
    of my previous roommate! He constantly kept preaching about this.
    I will send this information to him. Pretty sure he’s going to have a good read.

    Thank you for sharing!

  27. 26 Mei 2014 pukul 02:45

    Ahaa, its pleasant dialogue on the topic of this post at this place at this weblog, I have read all that, so now me also commenting at this place.

  28. 30 Mei 2014 pukul 21:45

    Excellent post. Keep writing such kind of info on your
    site. Im really impressed by your site.
    Hi there, You have done a fantastic job. I will definitely digg it and personally suggest to my friends.
    I’m confident they’ll be benefited from this web site.

  29. 1 Juni 2014 pukul 07:33

    Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this post and also the rest of the
    site is very good.

  30. 4 Juni 2014 pukul 13:41

    Unquestionably believe that which you said. Your
    favorite reason seemed to be on the web the simplest
    thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think
    about worries that they just don’t know about.
    You managed to hit the nail upon the top and also defined
    out the whole thing without having side-effects , people can take a signal.
    Will probably be back to get more. Thanks

  31. 5 Juni 2014 pukul 09:30

    Hi there! I’m at work surfing around your blog from my
    new apple iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look
    forward to all your posts! Carry on the superb work!

  32. 6 Juni 2014 pukul 12:10

    It’s very simple to find out any topic on net as compared to textbooks, as I found
    this piece of writing at this website.

  33. 6 Juni 2014 pukul 18:26

    Hello, i think that i saw you visited my web site thus i came to return the desire?.I’m trying to find issues to enhance my web site!I guess its adequate to make use of
    a few of your ideas!!

  34. 8 Juni 2014 pukul 04:28

    Wonderful post however I was wondering if you could write a litte more on this
    subject? I’d be very grateful if you could elaborate a little bit further.
    Cheers!

  35. 9 Juni 2014 pukul 22:09

    Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve
    truly enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing
    to your rss feed and I hope you write again soon!

  36. 12 Juni 2014 pukul 04:54

    Definitely believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the
    internet the easiest thing to be aware of.
    I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they
    plainly don’t know about. You managed to hit
    the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people
    can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

  37. 12 Juni 2014 pukul 06:12

    Hi everyone, it’s my first visit at this website,
    and paragraph is genuinely fruitful in favor of me, keep up posting these types of articles.

  38. 13 Juni 2014 pukul 00:50

    Hello, this weekend is good in support of me, because this occasion i am reading this fantastic educational article here at my home.

  39. 15 Juni 2014 pukul 14:00

    Hey there just wanted to give you a quick heads up.
    The words in your content seem to be running off the
    screen in Internet explorer. I’m not sure if this is a formatting
    issue or something to do with web browser compatibility
    but I figured I’d post to let you know. The layout look
    great though! Hope you get the problem resolved soon. Cheers

  40. 16 Juni 2014 pukul 13:27

    What’s up, every time i used to check blog posts here early in the morning, as
    i like to learn more and more.

  41. 17 Juni 2014 pukul 09:54

    Have you ever considered publishing an ebook or guest authoring on other blogs?
    I have a blog centered on the same subjects you discuss and would
    really like to have you share some stories/information. I know my
    viewers would enjoy your work. If you are even remotely interested,
    feel free to send me an email.

  42. 19 Juni 2014 pukul 10:47

    Wonderful post however , I was wanting to know if you could write
    a litte more on this subject? I’d be very grateful if
    you could elaborate a little bit further. Bless you!

  43. 19 Juni 2014 pukul 17:41

    What’s up to every single one, it’s genuinely a nice for me to pay a quick visit this website, it consists of helpful
    Information.

  44. 20 Juni 2014 pukul 17:37

    Every weekend i used to go to see this website, because i wish for enjoyment, since this this site conations in fact
    nice funny stuff too.

  45. 20 Juni 2014 pukul 21:54

    I like looking through a post that will make
    people think. Also, thank you for allowing for
    me to comment!

  46. 20 Juni 2014 pukul 21:59

    I think this is among the most significant information for me.
    And i’m satisfied reading your article. But wanna remark on few normal things, The
    website taste is wonderful, the articles is in point of
    fact great : D. Excellent task, cheers

  47. 23 Juni 2014 pukul 00:27

    Nice post. I learn something new and challenging on sites
    I stumbleupon everyday. It’s always helpful to read content from other
    authors and use something from other websites.

  48. 23 Juni 2014 pukul 06:26

    Hi, I do think this is an excellent web site. I stumbledupon it😉 I will return yet again since
    i have book-marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be
    rich and continue to guide others.

  49. 23 Juni 2014 pukul 16:23

    I have read so many posts regarding the blogger
    lovers except this piece of writing is in fact
    a nice post, keep it up.

  50. 24 Juni 2014 pukul 02:46

    Right here is the perfect web site for anyone who hopes to understand this topic.
    You realize a whole lot its almost tough to argue with you
    (not that I actually will need to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a subject which has been discussed for ages.
    Excellent stuff, just wonderful!

  51. 26 Juni 2014 pukul 20:09

    This is my first time pay a quick visit at here and i am actually impressed to
    read everthing at single place.

  52. 27 Juni 2014 pukul 00:33

    Pretty element of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I acquire in fact loved account your weblog posts.
    Anyway I will be subscribing for your augment and even I achievement you get admission to consistently quickly.

  53. 27 Juni 2014 pukul 14:14

    Hello there! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers
    and starting a new initiative in a community in the
    same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have
    done a wonderful job!

  54. 28 Juni 2014 pukul 03:27

    Greetings from Ohio! I’m bored at work so I decided to check out your website on my iphone during lunch
    break. I enjoy the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get
    home. I’m amazed at how quick your blog loaded on my cell phone ..
    I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, awesome blog!

  55. 28 Juni 2014 pukul 22:50

    Hmm it looks like your site ate my first comment (it was
    extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say,
    I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still
    new to everything. Do you have any points for novice blog writers?

    I’d really appreciate it.

  56. 30 Juni 2014 pukul 03:30

    Good day! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?

    I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords
    but I’m not seeing very good success. If you know of
    any please share. Many thanks!

  57. 30 Juni 2014 pukul 15:23

    Hi there! This article couldn’t be written much
    better! Looking through this article reminds me of my previous roommate!
    He continually kept preaching about this. I most certainly will send
    this post to him. Fairly certain he will have a
    great read. Thanks for sharing!

  58. 1 Juli 2014 pukul 18:35

    whoah this weblog is magnificent i love studying your articles.
    Keep up the good work! You already know, a lot of persons are searching
    round for this information, you can help them greatly.

  59. 3 Juli 2014 pukul 00:27

    I’m really loving the theme/design of your web site. Do you
    ever run into any browser compatibility issues? A couple of my blog readers have complained
    about my site not operating correctly in Explorer but looks great in Firefox.

    Do you have any advice to help fix this issue?

  60. 4 Juli 2014 pukul 02:43

    Hi there are using WordPress for your blog
    platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own.
    Do you need any coding expertise to make your own blog?
    Any help would be really appreciated!

  61. 4 Juli 2014 pukul 11:23

    Great post however I was wanting to know if you
    could write a litte more on this topic? I’d be very grateful if
    you could elaborate a little bit further. Cheers!

  62. 4 Juli 2014 pukul 11:34

    It’s actually very difficult in this full of activity life to listen news on Television, thus
    I only use internet for that purpose, and get the hottest news.

  63. 4 Juli 2014 pukul 16:59

    Pregnancy massage, however, is not ideal for women who are in their first trimester of pregnancy.
    This is done through mild or intense squeezing motion of your
    muscles. But in getting a hot stone massage, there are certain things you have to
    know and follow.

  64. 4 Juli 2014 pukul 17:43

    * Argentum niticum, or silver nitrate, is used for people experiencing nervousness, grief, agitation and
    fear. You will not be given a Pez dispenser full of one-size-fits-all pills.
    In the words of Samuel Hahnemann, “The highest ideal of cure is the speedy, gentle and enduring restoration of health by the most trustworthy and least harmful way.

  65. 8 Agustus 2014 pukul 14:30

    I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is needed to get
    set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
    I’m not very web savvy so I’m not 100% positive. Any recommendations or advice would be greatly
    appreciated. Many thanks

  66. 13 Agustus 2014 pukul 20:56

    I trսly lovе your blog.. Рleasant colors & theme.

    Did you build thiѕ website yourself? Pleasе reply back as I’m attempting to create my
    own personal skte andd would like to learn wherе you got this frm or
    exactly what the themе is named. Thankѕ!

  67. 16 Agustus 2014 pukul 10:05

    Hello all, Һere every person is sharing these kinds of familiarity, thus it’s good tо гead this website, andd
    I used to visit this blog daily.

  68. 23 Agustus 2014 pukul 13:28

    I was recommended this blog by way of my cousin.
    I’m not certain whether or not this post is written by
    means of him as no one else recognise such targeted about my
    difficulty. You are incredible! Thank you!

  69. 8 September 2014 pukul 14:03

    Is it all right if I quote a few of your articles as long a time as I provide backlink and sources
    back to your blog? My blog is in the exact same niche as yours and
    my visitors would genuinely benefit from some of the information you provide
    here. Please let me know if this okay with you.

    Regards!

  70. 9 September 2014 pukul 04:34

    If you would like to improve your knowledge just keep visiting tis site and be updated with the latest information posted here.

  71. 21 September 2014 pukul 08:29

    This design is spectacular! You certainly know how
    to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I
    was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic
    job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how
    you presented it. Too cool!

  72. 21 September 2014 pukul 14:52

    It’s an remarkable piece of writing in support of all the internet users;
    they will obtain benefit from it I am sure.

  73. 21 September 2014 pukul 18:38

    WOW just what I was looking for. Came here by searching for
    fort lauderdale florida video seo marketing

  74. 29 September 2014 pukul 14:07

    I seldom leave a response, but i did a few searching and wound up
    here Profil Dibalik Sebuah Karya Besar | Meidhy Aja.
    And I do have a couple of questions for you if you usually do not mind.
    Could it be simply me or does it appear like some of the remarks come across
    like written by brain dead folks?😛 And, if you are writing at
    additional online sites, I would like to keep up with anything new you have to post.

    Could you list of every one of all your community pages like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

  75. 30 September 2014 pukul 11:03

    If some one needs expert view regarding blogging after that i recommend him/her to go to
    see this webpage, Keep up the good job.

  76. 7 Oktober 2014 pukul 01:52

    This is really fascinating, You are an overly skilled blogger.
    I have joined your rss feed and stay up for in the hunt for extra of your great post.
    Also, I’ve shared your site in my social networks

  77. 8 Oktober 2014 pukul 07:45

    Appreciation to my father who informed me concerning this web site, this weblog is actually amazing.

  78. 24 November 2014 pukul 23:12

    Your style is very unique compared to other people I have read stuff from.
    Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just book mark this page.

  79. 28 Desember 2014 pukul 18:48

    Another important use of the loan is in improving credit history.
    Thee positive frame oof mind is excellent but somne people are findong
    that the morte they dig themselves in debt, the harder the future is going
    to be. Whenever it receives a request for cash
    from a company it checks the company’s debtor’s money worthiness and determines no matter whesther he will be capable to return the money which he owes as accounts receivable.

  80. 1 Juni 2016 pukul 06:24

    It’s fantastic that you are getting thoughts from
    this paragraph as well as from our argument made at this time.

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: